joi, 24 decembrie 2009

Interviu pe Tango Online

Interviu cu Ramona

Ramona este profesor de tango la Tango Mágico - singura scoala de tango argentinian din Constanta.


Cum, de ce si cand ai intrat in lumea tango ?

In august 2008. Am intrat inopinat, prin niste cursuri spontan si generos organizate de niste tangueros pentru colegii lor cursanti ai unei scoli de vara internatinale care nu avea legatura cu dansul. M-a prins din primul moment, din prima imbratisare, primii pasi si primele acorduri, de indata ce am auzit muzica. Am ramas agatata acolo si nu am chestionat motivele dependentei mele. Intotdeauna spun ca are legatura cu dependenta de adrenalina si setea (sau placerea) de libertate.


Cine a fost primul tau profesor ?

Cei de care am vorbit mai sus, o pereche de sloveni: Saso Zivanovic si Alja Ferme.

Ai mai facut si alte cursuri de dans (diferite de tango) ?

Am facut coregrafie (balet) opt ani de zile in copilarie si un pic de salsa acum doi - trei ani.

Atunci cand dansezi, de unde iti vine inspiratia ?

De la muzica, de la partener si depinde si de starea mea interioara. Daca sunt intr-o stare proasta exista sanse infime sa fiu inspirata. Dar asta e in general valabila la tango, cred eu. Starea din afara lumii tangoului influenteaza starea (si seara) pe care o vei avea la tango. Da, si vice versa.

Pe cine admiri in lumea tango (din romania si din afara tarii) ?

Din Romania... pe Alina Dumitrescu (La Morocha) care pentru mine este "bunica" tangoului in Romania, caci daca n-ar fi ea, nu stiu unde s-ar afla tangoul din Romania azi. Deci pentru initiativa ei primordiala. :) Pe Lucia Marzan pentru pasiunea si hotararea ei de a-si dedica viata tangoului si pentru viziunea pe care o are in predare. Pe Lucian Stan si pe Monica Surubariu pe care ii consider cel mai frumos cuplu de tango din Romania, prin dedicatia pe care o au in dans pentru dans. E o sursa constanta de inspiratie (si motivatie) sa-i privesti dansand. Simt ca am la ce aspira. Ceva dincolo de siluetele lor, fireste. Iar la modul general, pe toti cei care danseaza sau predau tango bazandu-se pe caminar, postura, imbratisare, traire (emotie), improvizatie, aceste lucruri (aparent) simple, spre deosebire de coregrafii, fitze si triplu-tulupuri. Din afara tarii, exista de asemenea cativa, dar principiile sunt aceleasi de mai sus: Javier Rodriguez, Geraldine Rojas, Julio Balmaceda, Maria Plazaola, Ney Melo si Jennifer Bratt, Murat si Michelle Erdemsel...

Care este piesa ta favorita in acest moment ?

Hmmm... E greu, sunt mai multe.

Spune cititorilor cateva din melodiile tale favorite

Alfredo de Angelis - En tus brazos, Te quiero, Como nos cambia la vida (de fapt tot albumul Tangos sentimentales), Juan D'Arienzo - Mandria (si nu numai), Ada Falcon - Pensalo Bien, Di Sarli... Sunt perioade de preferinte, care evolueaza odata cu mine. Perioade de vals, de milonga, de tango liric sau ritmic. Eu ma aflu undeva intre liric si milonga. Oscilez si ma trezesc cu diverse melodii in minte.

Care sunt artistii tai favoriti ?

Prin artisti intelegi orchestre, compozitori de tango? Cred ca i-am amintit pe cativa: De Angelis, Canaro, Di Sarli, D'Arienzo, Biagi, Calo, Troilo, Tanturi.

Daca nu ai avea dansul ca hobby, ce altceva ti-ar placea sa faci ?

Sa calatoresc. Iar acum imi doresc sa le imbin, caci merg de minune impreuna. :) Pentru mine esenta pura a tangoului ramane in imbratisarea anonima.

Spune ceva ce majoritatea persoanelor pe care le cunosti nu stiu despre tine

Asta e partea tabloida a interviului? :) Te referi la tango sau la orice? Banuiesc ca exista lucruri diferite pe care diversi oameni nu le stiu despre mine. Dar nu cred ca am un secret. (nota lui Andrei: m-am inspirat din cateva interviuri si am gasit intrebarea asta in cateva, nici eu nu prea stiu de ce am pus-o...)

Care a fost cel mai frumos eveniment de dans la care ai participat ?

''Il Raduno Milonguero'' - Impruneta, Italia 2008

Ai avut momente jenante in timp ce dansai ?

Mmm... Poate unul pe la inceputurile mele, cu marca verbala pentru un "cross, pisi", care a intrat in analele istoriei. Dar e mai degraba anecdotic. Altfel, nu... nu mi s-a desfacut niciodata sutienul sau ceva de genul asta. :)) Au existat cateva momente (numarabile pe degetele de la o mana) de ambiguitate privind intentiile mai mult/putin onorabile = de tango ale leaderului in dans, care m-au lasat cu un gust amar. Nu stiam daca asta e stilul lui, mai lasciv, sau e un libidinos si ii place sa pipaie. Existenta ambiguitatii e un semn rau in sine: daca exista un dubiu deja e compromis dansul.

Ai vrea sa mai adaugi ceva ?

Poate doar ponturi pentru potentiali si actuali dansatori de tango, filosofii proprii de tango, de tipul: Tangoul se masoara in kilometri, dar nu e un maraton in care alergi catre linia de final. Daca e nenatural sau doare, inseamna ca nu faci bine sau nu e tango. Dar si ca, daca iti iese snur din primul minut inseamna ca n-ai inteles. Daca ai impresia ca ''stii tango'' si "asta e" din primele doua-trei luni inseamna ca nici n-ai idee ce te asteapta (si de obicei, n-ai). Dar si ca daca acum e frustrant si-ti vine sa te lasi de tango pentru totdeauna si te crezi un prost sau antitalent, o sa treaca, n-o sa te simti mereu asa, si e semn ca inveti si ai pornit la un drum... anevoios, dar MINUNAT. Si daca te daruiesti cu totul in fiecare dans in numele unei trairi/emotii unice, o sa tragi lozul castigator.

Cum pot da cititorii acestui interviu de tine ?

Miercuri si vineri la lectii de tango in Constanta :)... sau banuiesc ca cel mai simplu e pe facebook, pe mail sau pe blog: tangomagico.blogspot.com


Scris de Andrei

3 comentarii:

  1. Ohh, multumesc Ramona pentru post :)

    Un mic tip. Mereu sa selectezi butonul de link si sa dai linkuri de cate ori se poate (si la cine merita)
    Astfel crestem amandoi in ranking la motoarele de cautare...etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. ah, si adauga casuta aia cum am eu la blog, de share pe facebook si pe twitter, sa trimita lumea mai departe, sa afle tot poporul de blogul tau :D
    ....

    si mai sunt cateva, dar ti le zic data viitoare cand dansam :))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos interviu! A aflat poporul de blog ;-)
    Felicitari Ramona!

    RăspundețiȘtergere